Βελτίωση της Φωνής και της Μουσικότητας

Ένα από τα πεδία που εφαρμόζεται η μέθοδος TOMATIS, αφορά τη βελτίωση της μουσικότητας και της φωνής κατά την ομιλία ή το τραγούδι. Στην ουσία, χάρη στην άμεση επίδρασή της στους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που συνδέουν αντίληψη και δράση, η βασική αρχή της μεθόδου TOMATIS είναι, πως όποια τροποποίηση των μηχανισμών που αφορούν τη λήψη και ανάλυση των ηχητικών μηνυμάτων θα έχει συνέπειες στην αναπαραγωγή του μηνύματος, είτε πρόκειται για ομιλία, τραγούδι.

Επιπλέον, για την βελτίωση της μουσικότητας και της φωνής δεν απαιτείται απλώς μια καλορυθμισμένη ακρόαση ενός εξωτερικού ηχητικού μηνύματος, αλλά επίσης και πάνω απ´ όλα μια καλορυθμισμένη αυτοακρόαση. Με τον όρο αυτοακρόαση εννοούμε, μια τελειοποιημένη ικανότητα να χρησιμοποιούμε τη φωνή μας ως μια πηγή ήχου, που αναλύεται και ελέγχεται σωστά σε ένταση και ποιότητα. Η αυτοακρόαση είναι δυνατή, όταν η αντιλαμβανόμενη ηχητική δόνηση ρυθμίζεται σωστά από την αγωγή μέσω των οστών, με την οποία ο ήχος μεταδίδεται σε όλα τα οστά του σώματος, και ιδίως, στο κρανίο.

Ο Τοματίς, μέσα από τις έρευνές του ανακάλυψε και όρισε το “μουσικό αυτί”. Σύμφωνα με τον ορισμό του, το μουσικό αυτί είναι αυτό που συντονίζεται σε όλο το ακουστικό φάσμα με αποκορύφωμα τα 2000-5000Hz, τόσο στην αέρινη όσο και στην οστέινη αγωγιμότητα, και επίσης να έχει ανοιχτή επιλεκτικότητα. Επιλεκτικότητα είναι η ικανότητα του αυτιού να διακρίνει ήχους διαφορετικών συχνοτήτων, και κάνει σωστό εντοπισμό της πηγής του ήχου. Τα μέθοδος Tomatis βοηθάει στο να πλησιάσει το αυτί του ατόμου στο “μουσικό αυτί”.

Οι διάσημοι φίλοι του Τοματίς

Η Μαρία Κάλλας, ο Μπεντζιαμίνο Τζίλι, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, η Ελευθερία Αρβανιτάκη ξόδεψαν πολλές ώρες κάνοντας το πρόγραμμα Tomatis. Ο Ντεπαρντιέ μάλιστα, που είχε πολύ κακή άρθρωση και τραύλιζε, ήταν πολύ ευγνώμων στον Tοματίς, που θεωρούσε ότι του χάρισε την καριέρα του (στο τμήμα τον videos μπορείτε να δείτε την μαρτυρία του)

Ελευθερία Αρβανιτάκη
«Πήγα στο Κέντρο Tomatis επειδή είχα ένα χρόνιο πρόβλημα στο αριστερό αυτί, με αποτέλεσμα να φτάσω να χάνω συχνότητες σε ποσοστό 60%. Για τη μέθοδο μου μίλησε πρώτη φορά ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης. Έψαξα στο διαδίκτυο και διάβασα βιβλία του Άλφρεντ Τοματίς, που αναλύει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στον εγκέφαλο και στον οργανισμό μας το αυτί, και έτσι αποφάσισα πριν προχωρήσω σε χειρουργική επέμβαση, να δοκιμάσω τη μέθοδο.
Σήμερα έχω μόλις τελειώσει τον πρώτο κύκλο και μπαίνω στο δεύτερο. Πέραν του ότι είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, γιατί ακούς μουσική, τα αποτελέσματα στη δική μου περίπτωση ήταν πέρα από εντυπωσιακά. Η ακοή μου έχει επανέλθει ήδη κατά 70%. Είναι κάτι που το ζω».

ΕΡΕΥΝΕΣ

 

An Introduction to Tomatis-Based Listening Training for Singers

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *