Βιογραφία του Α.Tomatis

Στην βιογραφία Tomatis (https://en.wikipedia.org/wiki/Alfred A.Tomatis) αναφέρεται ότι, ο Γάλλος Alfred A. Tomatis (1920-2001) υπήρξε διεθνούς φήμης ωτορινολαρυγγολόγος,  ο οποίος αντιλαμβανόμενος την σπουδαιότητα του αυτιού,  αφιέρωσε την επιστήμη του  στην μελέτη της επίδρασης των λειτουργιών του αυτιού στην ανθρώπινη ανάπτυξη, στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.

Ο πατέρας του ήταν ο φημισμένος τραγουδιστής της όπερας Humberto Tomatis. Πέρασε την παιδική του ηλικία ταξιδεύοντας  με τον πατέρα του και παρακολουθώντας τις παραστάσεις του. Από μικρός αποφάσισε να γίνει γιατρός και συγκεκριμένα  Ωτορινολαρυγγολόγος με εξειδίκευση στη φωνιατρική. Ερέθισμα υπήρξε η προσπάθεια του να βοηθήσει επαγγελματίες τραγουδιστές της όπεραs με φωνητικά προβλήματα και εργάτες που υπέφεραν από επαγγελματική κώφωση λόγω της φύσης της δουλειάς τους στα εργοστάσια. Παρατήρησε ότι οι μεταβολές στα αυτιά τους συνοδεύονταν πάντα από φωνητική ανεπάρκεια.  Αποτέλεσμα των μακροχρόνιων ερευνών του, είναι η ανάπτυξη της Ακουστικό-ψυχο-φωνολογίας, όρος που έδωσε ο ίδιος ο Alfred Tomatis, για να υποδηλώσει το σύστημα ακουστικής αντίληψης και ενεργοποίησης με στόχο την βελτίωση της λειτουργίας του αυτιού, ως όργανο ακρόασης, κατανόησης και επικοινωνίας. Η θεραπευτική τεχνική που θεμελίωσε, πήρε το όνομα του και ορίζεται και ως “η παιδαγωγική της ακρόασης”. Η θεραπευτική τεχνική του (μέθοδος Tomatis), η οποία στόχο έχει την επίλυση των  προβλημάτων ακρόασης και επικοινωνίας, στηρίχθηκε στην επιστημονική ανακάλυψη που κατοχυρώθηκε το 1957 στην Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας και στην Ακαδημία Ιατρικής του Παρισιού υπό τον τίτλο “Φαινόμενο Τοματίς”.(μετέπειτα και ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ TOMATIS):
1. «η φωνή αναπαράγει μόνο ό,τι ακροάται το αυτί». Το αυτί ως ενιαίο ολοκληρωμένο σύστημα εμπλέκεται σε διάφορους μηχανισμούς που σχετίζονται με την εγκεφαλική διέγερση, τις κινητικές δεξιότητες, την προσοχή, το συναίσθημα και το στρες, την κοινωνικοποίηση και τη γλώσσα (μητρική και ξένες).
2. Αν τροποποιήσουμε την ακοή, τότε τροποποιείται και η φωνή αμέσως και ασυναίσθητα.
3. Είναι εφικτό να αλλάξουμε τη φωνή μέσω συνεχούς ακουστικού ερεθισμού επί κάποια χρονική περίοδο (νόμος της παραμένουσας ιδιότητας, νόμος της διατήρησης).

Για να είναι αποτελεσματικότερη η εφαρμογή της μεθόδου Tomatis, χρειάστηκε να εφεύρει το θεραπευτικό – εκπαιδευτικό  εργαλείο, το «ηλεκτρονικό αυτί»,  που λειτουργεί ως ιδανικό ανθρώπινο αυτί, και χρησιμοποιείται στην εφαρμογή της μεθόδου Tomatis. Είναι ένα σύστημα που αξιοποιεί και ενεργοποιεί τις στρατηγικές, που εμπλέκονται στην αντιληπτική οργάνωση και στη διαχείριση του ηχητικού περιβάλλοντος.

Ο Tomatis δίδαξε για πολλά χρόνια στο Παρίσι, στην έδρα της Ανθρωπολογίας (School of Anthropology) και  στην έδρα των  Πρακτικών Ψυχολόγων  (School of Practitioner Psychologists), καθώς και σε Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια.

Υπήρξε  καθηγητής, ερευνητής και σπουδαίος εφευρέτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *