Tomatis – Προσωπική Ανάπτυξη & Ευεξία

ευεξίαΗ μέθοδος Tomatis απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν

να έχουν καλή κατάσταση υγείας, τόσο ψυχικής όσο και σωματικής, η οποία θα αντανακλάται εσωτερικά και εξωτερικά.

Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Ο άνθρωπος λοιπόν που θέλει να είναι και να φαίνεται “υγιής” πρέπει να αντιληφθεί τις διαδικασίες εκείνες που τον βοηθούν να ανακάμψει, ώστε να ζήσει μια ποιοτική ζωή γεμάτη μακροημέρευση.

Η ευεξία αναδεικνύεται μέσα από τις μικρές ή μεγάλες συνήθειες και επιλογές του ατόμου, που ορίζουν την καθημερινότητα του και από τις επιρροές που δέχεται από το περιβάλλον του.
Με τη μέθοδο tomatis  βελτιώνονται όχι μόνο  οι ανθρώπινες δυνατότητες επικοινωνίας αλλά οδηγείται κανείς σε μια πιο ισορροπημένη ζωή.  Συναισθηματικές δυσκολίες εμποδίζουν τον άνθρωπο από το να ακούσει σωστά (δηλαδή να είναι σε θέση να ακροάται).  Σύμφωνα με τη μέθοδοtomatis, οι υψηλές συχνότητες ενός κλασσικού κομματιού διεγείρουν τον εγκέφαλο, ενώ οι χαμηλές συχνότητες μιας π.χ. ροκ μελωδίας μπορεί να “στραγγίξουν” την ενέργειά του.

Στη θεραπεία χρησιμοποιούνται μελωδίες Mozart (υψηλές συχνότητες που δίνουν ενέργεια) και Γρηγοριανοί Ύμνοι (μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς προσδίδοντας μια αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης), οι οποίοι συνδυάζονται και φιλτράρονται μέσω του Ηλεκτρονικού Αυτιού, με σκοπό μεγαλύτερη συγκέντρωση στο στόχο  και περισσότερη  αισιοδοξία και χαρά  στην καθημερινότητα.

tomatis spa

3ευεξία

Με τη μέθοδο tomatis μπορούμε να

  • βελτιώσουμε τη μνήμη μας, το μυϊκό μας τόνο , τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος μας
  • μάθουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα το άγχος, τη στεναχώρια, την κατάθλιψη, την απαισιοδοξία και γενικότερα θέματα που μας απασχολούν καθημερινά και για τα οποία καταναλώνουμε άσκοπα πολλή από την ενέργεια μας
  • εξάψουμε δημιουργικά τη φαντασία μας και να μπορέσουμε να είμαστε ανοιχτοί σε μελλοντικές προκλήσεις

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διεγείρεται από διαφορετικά αισθητήρια μηνύματα όπως η κίνηση και η ακοή, μας χαλαρώνει, μας αναζωογονεί.  Η διέγερση μπορεί να είναι ελλιπής, όταν τίθενται σε εφαρμογή οι μηχανισμοί προστασίας προς ένα εχθρικό περιβάλλον, είτε μετά από ένα τραυματικό/συναισθηματικό σοκ είτε μετά από μια απότομη αλλαγή του κοινωνικού status μας.  Σε αυτή την περίπτωση το “αυτί” είναι το μέσο που μπορεί να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλο, φανταστείτε το σαν το δυναμό του, και κατά συνέπεια το σώμα μας.  Φιλτραρισμένοι ήχοι πλούσιοι σε υψηλές αρμονικές συχνότητες διεγείρουν ένα τεράστιο νευρωνικό δίκτυο, γνωστό ως “δικτυωτός σχηματισμός”.  

Aυτή είναι και η ευεργετική δράση της μεθόδου tomatis, η οποία εδώ και δεκαετίες εφαρμόζεται παγκόσμια.

2ευεξία