Τι είναι η μέθοδος Tomatis ®?

1. Τι είναι η μέθοδος Tomatis ®?

Είναι η μέθοδος ακουστικο-ψυχο-φωνολογίας, η Παιδαγωγική της Ακρόασης, η οποία σκοπό έχει, εκγυμνάζοντας τη σφύρα και τον άκμονα (τα δύο οστάρια στο μέσο ους), να φορτίσει με ενέργεια το φλοιό του εγκεφάλου.

Είναι λοιπόν η ηχητική εκπαίδευση, που απώτερο σκοπό της έχει την αφύπνιση της επιθυμίας για σωστή επικοινωνία, γρήγορη και αποτελεσματική μάθηση, ψυχική γαλήνη και ηρεμία.

Η μέθοδος Tomatis ® βασίζεται στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο αυτί και τη φωνή, στην ακοή και την ακρόαση, στην ακουστική επεξεργασία και την επικοινωνία, και ως μέσο χρησιμοποιεί το «Ηλεκτρονικό Αυτί». Το «Ηλεκτρονικό Αυτί» ή αλλιώς «προσομοιωτής ακρόασης» λειτουργεί ως ιδανικό ανθρώπινο αυτί. Είναι ένα σύστημα που αξιοποιεί και ενεργοποιεί τις στρατηγικές, που εμπλέκονται στην αντιληπτική οργάνωση και στη διαχείριση του ηχητικού περιβάλλοντος.

sfira-akmonas-anaboleasΤα δύο οστάρια του μέσου αυτιού, η σφύρα και ο άκμονας, επιτρέπουν την ακριβή και αρμονική ερμηνεία των ακουστικών πληροφοριών στο έσω αυτί και από εκεί στον εγκέφαλο. Όταν δυσλειτουργούν τα δύο αυτά οστάρια, ο εγκέφαλος θέτει σε λειτουργία ένα σύστημα προστασίας, ενεργοποιώντας μηχανισμούς που εμποδίζουν την ακρόαση.

Ο ρόλος του «Ηλεκτρονικού Αυτιού» είναι να αποκαταστήσει τη λειτουργία των δύο αυτών ακουστικών οσταρίων, γυμνάζοντας τα με φιλτραρισμένα ηχητικά κύματα, ώστε να λειτουργούν πλήρως, απομακρύνοντας τους μηχανισμούς παρεμπόδισης και ενεργοποιώντας την πλήρη ακουστική ικανότητα, έτσι ώστε ο άνθρωπος να είναι σε θέση να ακροάται, να αντιλαμβάνεται και να επικοινωνεί.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ tomatis δεν περιλαμβάνει κανενός είδους φαρμακοθεραπεία και τα αποτελέσματά της διαρκούν σε βάθος χρόνου.  Εφαρμόζεται, συνήθως, σε ένα άνετο, μη κλινικό περιβάλλον, όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει ή να απασχοληθεί δημιουργικά.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ tomatis είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ΔΕΝ πρέπει να θεωρείται ιατρικό διαγνωστικό μέσο ή ιατρική θεραπεία.

Πατήστε εδώ για να συμπληρώσετε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο και να διαπιστώσετε αν έχετε εσείς ή τα παιδιά σας κάποιας μορφής ακουστική δυσλειτουργία.