MG Ζωή Χαροκόπου

IMG_6623

Ονομάζομαι Ζωή Χαροκόπου, σπούδασα Γερμανική & Ελληνική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακή ειδίκευση καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Μέντορας και εκπαιδευτής μου υπήρξε ο παππούς μου Μιχάλης Ηρακλειανός, εκπαιδευτικός και ιδρυτής του ιδιωτικού Γυμνασίου «Βυζάντιο», ο οποίος μου δίδαξε την αξία του «αίειν αριστεύειν». Ερέθισμα και ίνδαλμα μου υπήρξε ο προπάππους μου Παναγής Χαροκόπος, μέγας εθνικός ευεργέτης της Ελλάδος και ιδρυτής της Χαροκοπείου Σχολής.

Σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα διδάσκω τη Γερμανική Γλώσσα, υπηρετώντας σαν καθηγήτρια Γερμανικής σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές βαθμίδες, από το Δημοτικό μέχρι τις Ανώτερες Σχολές, σαν εντεταλμένη εξετάστρια Προφορικών στο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας του Υπουργείου Παιδείας καθώς και στα εξεταστικά κέντρα παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυνατότητες.

Στο παρελθόν ανέλαβα μεταξύ των άλλων την παραγωγή & την παρουσίαση της ραδιοφωνικής εκπαιδευτικής εκπομπής “Deutsch warum nicht”, ως επιστημονικός συνεργάτης του Gοethe Institut Athen & της Deutsche Welle και διετέλεσα διερμηνέας και συνοδός σε πλείστα Ευρωπαϊκά αθλητικά συνέδρια του Υπουργείου Αθλητισμού.

Παράλληλα δημιούργησα με πολλή αγάπη το δικό  μου χώρο εκπαίδευσης και μάθησης, όπου εξακολουθώ μέχρι και σήμερα να διδάσκω Γερμανικά και Ελληνικά.
Με κέντρο το μαθητή και τις ανάγκες του, εναρμονισμένη πάντα με την εποχή,  χρησιμοποιώ τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, με απώτερο σκοπό τα μαθήματα μου να αποτελούν δημιουργική πηγή έμπνευσης για τους μαθητές μου, αποστασιοποιημένη εν μέρει από τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας.

Έτσι με την βοήθεια του διαδικτύου, μπορώ εδώ και χρόνια να διδάξω, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής  (Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Νότιο Αφρική, κλπ.), με την ίδια ποιότητα και τα ίδια αποτελέσματα, όπως και στην εκ του σύνεγγυς διδασκαλία.
Η αποφυγή της στείρας διδασκαλίας ενθουσιάζει τα παιδιά μου, τους δίνει κίνητρο, γι αυτό και τα ποσοστά επιτυχίας τους σε κάθε είδους εξέτασης και πιστοποίησης είναι άριστα.

Λατρεύω τα ταξίδια,  όχι μόνο γιατί είναι η μεγαλύτερη πηγή γνώσης και έμπνευσης, αλλά και ο καλύτερος τρόπος για να διευρύνει κανείς τους ορίζοντές του. Συνοδεύω τους μαθητές μου σε ταξίδια εξερεύνησης των γερμανόφωνων χωρών και με εργαλείο τη γλώσσα, τους βοηθώ να ανακαλύψουν στοιχεία του πολιτισμού και της κουλτούρας αυτών.

Επιπλέον εκπαιδεύτηκα στην μέθοδο ακουστικοψυχοφωνολογίας tomatis , στην προσπάθεια μου να είμαι δίπλα στο μαθητή και να τον βοηθώ με κάθε τρόπο να αφομοιώνει τη γνώση σωστά και αποτελεσματικά. Από το 2010 μελετώ τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεθόδου. Έχοντας ακολουθήσει εκπαιδεύσεις σε Κολωνία, Βιέννη, Λουξεμβούργο, Αθήνα και Ζυρίχη, ενσωματώνω πλέον το TOMATIS στη δική μου μέθοδο διδασκαλίας. Θέλω να βοηθήσω τον καθένα, εξασκώντας το αυτί του, να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλό του και εκπαιδεύοντας την φωνή του, να εκπαιδευτεί ο ίδιος….

Τέλος αναγνωρίζοντας την ανάγκη των μαθητών και των γονιών τους για υπεύθυνη καθοδήγηση ως προς την μετέπειτα πορεία τους, και θέλοντας να είμαι σε θέση να υποστηρίξω ψυχολογικά τους μαθητές μου, εκτός από τα ΑΡΙΣΤΟΝ ΤΕΣΤ για επαγγελματικό προσανατολισμό και μαθησιακές ικανότητες, συνέχισα τις σπουδές μου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιμόρφωση στην εφηβική υγεία και ψυχολογία, στις μαθησιακές δυσκολίες και την δυσλεξία, στην διαχείριση και εκπαίδευση του χαρισματικού παιδιού, στην εκπαιδευτική ψυχολογία.

Ευγνωμονώ καθημερινά το σύζυγό μου και το γιό μας, διότι χωρίς τη δική τους υποστήριξη και αγάπη δεν θα είχα κατορθώσει τίποτε από όλα αυτά…
Δεν θα σταματήσω εδώ, συνεχίζω…